För och till mänskligt välbefinnande

Om Mogrenstiftelsen

Varför priser i medicin och musik?


Varje år delar Mogrenstiftelsen ut två priser för och till mänskligt välbefinnande, inom medicin och klassisk musik. Medicinpriset går till yrkesverksamma kliniker som lägger stor vikt vid empati och patientkontakt, medan musikpriset tilldelas nyutexaminerade musiker som just påbörjat sin professionella karriär. Syftet är att främja utbildning och forskning.

Mogrenstiftelsens donator och grundare Håkan Mogren var svensk ingenjör och ledare inom näringslivet. Musik och medicin var två brinnande intressen genom hans liv, och med stiftelsen ville han främja utvecklingen inom dem båda.

Hello world
Hello world

Urvalsprocess

Så väljs pristagarna ut


Två pristagare utses årligen av stiftelsens styrelse med stöd av två sakkunniga urvalskommittéer. En kommitté för medicinområdet i samarbete med Karolinska institutet och en kommitté för musikområdet i samarbete med Kungliga Operan.


Medicinpriset går till yrkesverksamma kliniker som lägger stor vikt vid empati och patientkontakt. Musikpriset tilldelas lovande nyutexaminerade musiker som just påbörjat sin professionella karriär.

Det går inte att ansöka om stipendium ur Mogrenstiftelsen.

Diplomet

Motiv av konstnären Bo Larsson

Varje stipendiat erhåller utöver penningsumman ett diplom.

Diplomet är målat av konstnären Bo Larsson – känd för sin ljusbehandling i snötäckta motiv och sina Stockholmsmålningar, ofta i skymningsljus och ruskväder som speglar ljusets skimmer i Stockholms ström och i regnvåt asfalt.

Hello world