Pressmeddelande 13 november 2023

Svensk-brasilianska operasångerskan sjunger för att överleva – nu prisas hon

Mogrenpriset i musik 2023 går till sopranen Helena Schuback. Priset, 250 000 kronor, motiveras med en imponerande och modig karriärsvängning från violinist till operasångerska, med en röstklang som är skräddarsydd för utmanande ny repertoar.

– Jag har aldrig känt mig rotlös, trots att jag levde i en resväska mellan Brasilien och Sverige som barn. Oavsett var jag var blev kulturen mina rötter. Kultur är en förutsättning för att vi ska växa som människor och samhälle, kunna respektera varandras olikheter och bygga en trygg värld, säger Helena Shuback.

Helena Schuback tilldelas Mogrenpriset i musik 2023, med en prissumma på 250 000 kronor, för sin växande röst och stora potential för ny och krävande repertoar. Den 33-åriga svensk-brasilianska sopranen har redan gått igenom en lång utbildning som violinist, men vågade till slut följa sin dröm att utbilda sig till operasångerska.

– Jag tror jag måste sjunga för att överleva. Det är sången som balanserar mitt psyke, gör att jag klarar av dagen och kan hitta längtan och nyfikenhet. Att påbörja en operakarriär är jättedyrt, men tack vare Mogrenpriset kan jag sänka axlarna en stund och utvecklas så som jag vill, säger Helena Schuback.

Mogrenpriset i musik ska stötta unga lovande musiker i början av karriären, i förhoppning att stärka språngbrädan ut i kulturbranschen.

– Ett starkt kulturliv är så viktigt, både för att vi ska må bra och för de unika utrymmen det skapar för olika tankar och känslor att mötas. Helena är ett otroligt exempel på det mod som krävs av en musiker. Att hon som skolad violinist erövrar sången med sådan imponerande röstklang är vi väldigt glada för, säger professor Harriet Wallberg, ordförande i Mogrenstiftelsen.

Ur juryns motivering: ”Helena Schuback vågade ställa fiolen och göra rösten till sitt huvudinstrument. Den växer, låter sig naturligt breddas utan att förlora sin skönhet och lämpar sig alltmer för en spännande och utmanande ny repertoar. Vi vill se mer.”


Om

Mogrenstiftelsen

Mogrenstiftelsen delar årligen ut priser för och till mänskligt välbefinnande, inom medicin respektive klassisk musik. Syftet är att främja utbildning och forskning. Musikpriset tilldelas nyutexaminerade musiker som just påbörjat sin professionella karriär, medan Medicinpriset går till yrkesverksamma kliniker som lägger stor vikt vid empati och patientkontakt.

Stiftelsens donator och grundare var Håkan Mogren,1944–2021, svensk ingenjör och ledare inom näringslivet. Håkan Mogren var framför allt verksam inom livsmedels- och läkemedelsindustrin, bland annat som vd för Astra och senare styrelseledamot för Astra Zeneca. 2012 instiftade han Mogrenstiftelsen för att främja utvecklingen inom hans två starka intressen, musik och medicin.

Håkan Mogren gick bort den 10 december 2021.

Om

Helena Schuback

Sopranen Helena Schuback, född 1990, har studerat på Lilla Akademin, Konsthögskolan i Oslo och Opera Academy och har en masterexamen som violinist från Kungliga Musikhögskolan.

Efter att ha lämnat sin violinstkarriär för att bli operasångerska studerade hon för professorerna Paul Farrington och Toril Carlsen i Norge. Sedan januari 2022 coachas hon av Sylvia Kevorkian och Sir Willard White.

Helena har sjungit roller som roller som Rosalinde (Läderlappen), Alcina i Händels opera med samma namn, Hébe, Phani, Zima, Fatime och Emilie (Les Indes Galantes) och L’amazzone corsara.

För mer information, kontakta oss gärna

Helena Schuback, 070-110 28 02, helenaschuback@gmail.com

Harriet Wallberg, ordförande i Mogrenstiftelsen, 070-629 64 70, harriet.wallberg@ki.se