Medicinpriset 2015

Elisabet Lidbrink

Med motiveringen: ”Elisabet Lidbrink får Mogrenpriset för sitt starka engagemang för kvinnor som drabbas av bröstcancer och för det stöd hon ger till yngre kollegor i ett medmänskligt förhållningssätt. Hon är en ledstjärna inom svensk cancervård.”

Foto: Stefan Zimmerman

Om Elisabet Lidbrink


Elisabet Lidbrink är överläkare i onkologi vid Karolinska Universitetssjukhuset. Hon har över 30 års yrkeserfarenhet som cancerläkare. Under alla år har hon kämpat för att bröstcancerpatienter ska få bästa möjliga vård och behandling och för att alla ska bemötas med värdighet och empati.


Hon visar genom eget exempel att mötet med patienten är en oerhört viktig del av vården. Till Elisabet Lidbrink kommer ofta de svåraste fallen, de som får beskedet att behandlingen inte varit verksam och att cancern spridit sig. Mitt i oron och sorgen lyckas Elisabet Lidbrink förmedla hopp till sina patienter. Hon kämpar för att de alltid ska få det yppersta när det gäller behandling och för att de ska få leva ett så friskt liv som möjligt under sin sista tid när alla tänkbara resurser uttömts.


– Elisabet Lidbrink har ett brinnande patientfokus. Hon ger fantastiskt stöd till yngre kolleger på kliniken och är en ledstjärna inom svensk cancervård, kommenterade Håkan Mogren om valet av pristagare.